video

Дискусия за алкохолната зависимост

Дали алкохолната зависимост е лечимо мозъчно заболяване – тoзи въпрос събра днес държавни институции и неправителствени организации. Участниците в дискусията бяха категорични, че алкохолизмът е лечим.

Инициатори на събитието са Сдружение “Лига на умерените”. Година след старта на своята дейност – информационна и здравна помощ за алкохолно зависимите, те обявиха и най-новата си услуга – гореща телефонна линия.

0888 000 848 ще е горещият телефон, на който хора, които имат подобни проблеми и имат осъзната алкохолна зависимост или пък техните близки винаги могат да се обаждат”, каза д-р Мила Дукова, председател на Сдружение “Лига на умерените”.

aleksandarkanchelov1

Д-р Александър Канчелов: Алкохолната зависимост се лекува

- Кои са най-големите трудности пред един алкохолзависим в битката с порока?

- Няколко са. Първо, със сигурност трябва да се започне с осъзнаването, че има проблем. След това идва преодоляването на страха и срама да го сподели с най-близките или да го сподели със специалист и създаването, разбира се, на мотивация за започване на специализирано лечение. Ако човек потърси квалифицирана помощ и дори проведе една единствена среща или сесия с добър професионалист, шансовете да продължи напред са много добри.

www.monitor.bg

Мъжете пият повече, жените – много с тежки последици

- Д-р Дукова, статистиката за хората, които употребяват и злоупотребяват с чашката у нас, различава ли се от тази в останалите страни? До кои от тях ни доближава? Къде стои България спрямо останалите страни?

- Доближаваме се до водещите в класацията – за съжаление сме в първата десетка.