news7

“От България до Вулгария”

“От България до Вулгария”- това е заглавието на британския вестник “Сън”. В текста се описва изкушението на евтиния алкохол в страната ни. Според изданието това поставя в опаност живота на британците, което често води до злополуки , някои от тях със смъртоносен изход, и обири.

Това пореден удар от страна на Великобритания към нашата страна ли е и какви са измеренията на алкохолния туризъм в страната ни? По темата разговаряхме с  Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма, Светла Атанасова – председател на Българската асоциация на туристическите агенции и д-р Мила Дукова – председател на УС на “Лигата на умерените”.

виж цялата статия…

bnt

България е на 6-то място в света по консумация на алкохол

България е на 6-то място в света по консумация на алкохол. Тук годишно се падат по 30 литра концентрат на глава от населението. Данните бяха изнесени на семинар, организиран от сдружение „Лига на умерените”, откъдето алармираха за сериозно увеличаване на българите, които пият редовно.

Близо 350 000 българи са зависими от алкохола, но само 1% от тях се лекуват, отчитат специалистите. Според статистиките сериозен риск да развият алкохолизъм имат 30% от мъжете у нас и 20% от жените. По данни на световната здравна организация допустимото количество алкохол в рамките на 5 дни от седмицата е чаша вино, малка бира или 25 милилитра концентрат. Надвишаването им води до постепенно пристрастяване. Сред населението обаче битуват различни представи за нормална употреба на алкохол.

виж цялата статия…

Алкохолик ли съм? Научете отговора тук

Алкохолик ли съм? Научете отговора тук

България е в топ 10 по изпит концентрат в света

България е на шесто място в света по употреба на алкохол с изпити над 30 литра годишно на глава от населението. Повече от 350 000 българи са алкохолно зависими, но само 1% от тях се лекуват. Почти всеки трети мъж и всяка пета жена у нас консумират спиртни напитки в опасни количества.

виж цялата статия…

btv

Всеки трети българин пие поне пет пъти седмично

За рискова граница специалистите смятат над 21 стандартни питиета за мъжете и 14 за дамите седмично

Всеки трети българин пие алкохол поне пет пъти седмично – количество, което се приема за рисково. А над 90% казват, че не биха ограничили пиенето.

Лигата на умерените – с това име днес беше представена първата организация, създадена у нас за превенция на алкохолната зависимост.

виж цялата статия…

7440798f33483725b004cfdfe320cec5

Рискова и вредна алкохолна консумация

Национална програма за предотвратяване злоупотребата с алкохол на Министерството на здравеопазването твърди, че допустимата дневна консумация на спиртни напитки е 40 г за жените и 60 г за мъжете.

Програмата е резултат на научни изследвания, според които се приема, че допустимата алкохолна консумация на ден с редуциран риск е 10 г чист алкохол със съдържание на вода до 1% за жени и 20 г за мъже, като алкохол не трябва да се приема поне два дни от седмицата.

Според изследването на Световната здравна организация (СЗО) и Европейската комисия има три равнища на допустимост на консумацията на алкохол, след което се говори за рискова и вредна алкохолна консумация.

Рискова е употреба, която би довела до увреждания, в случай, че се съхранят навиците на пиене. Седмичната рискова алкохолна консумация е над 350 мл за мъжете и над 210 мл за жените…

виж цялата статия…

videoThumbnail__76_582842

Рискова употреба на алкохол у нас

У нас хората с алкохолна болест са 10 пъти повече от наркозависимите. Голяма част от тях дори не подозират, че имат проблемно или увреждащо пиене

Българинът злоупотребява с алкохол, без да си дава сметка за това. Почти всеки трети мъж и всяка пета жена у нас консумират спиртни напитки в опасни количества или прекалено често. Това показва проучване сред социално значими професии като образование, финанси, правна система, медии и транспорт. Къде е границата между нормалната консумация и тази, която довежда до здравословни проблеми и пристрастяване – отговорите потърси репортерът ни Мария Василева…

виж цялата статия…